Het ontstaan van ons koor


13 Augustus 1995
 
Harry Beentjes bezoekt tijdens Sail Amsterdam een shantyfestival op de binnenplaats van het Scheepvaartmuseum. Hier verzamelt hij bij verschillende koorleiders informatie over het zingen bij een shantykoor. Hij krijgt de mededeling zelf een koor op te richten. 
 
24 Augustus 1995
 
Harry ontmoet op een muziekavond Narda Kaandorp (dirigent van het shantykoor 'Skrik der Zee'). Zij is bereid het beginnend shantykoor op weg te helpen. 
 
September 1995
 
Harry legt contact met Henny Engel (de eerste Accordeonist). In basisschool 'De Duinrand'kan een leslokaal als repetitieruimte worden gebruikt. Henny en Narda beginnen in huiselijke kring te oefenen. Via van-mond-tot-mond-reclame worden al snel 11 kandidaat zangers gevonden. 
 
30 November 1995
 
De eerste zangavond. Er wordt een bestuur gevormd en er wordt een naam voor het koor gekozen: 'Kastrikums Shantykoor de Skulpers'
 
December 1995
 
Harry Beentjes (voorzitter), Herman Zomerdijk (penningmeester) en Marcel Klaver (secretaris) gaan naar de notaris om 'De Skulpers'als vereniging in te schrijven. Er zijn dan 14 leden. 
                                          
 
Maart 1996
 
Een eerste spetterend optreden in een overvolle zaal in sporthal 'De Bloemen'tijdens het Castricums Cultureel. Het koor bestaat nu al uit 25 man.
 
Juni 1997
 
Narda draagt de dirigeerstok over aan Marcel Klaver.
 
 
November 2000
 
In de eerste 5 jaar staan 'De Skulpers'96 maal op het toneel. Het aantal koorleden is inmiddels gemiddeld 35 met een maximum van 40 man. 
 
Mei 2001
 
Op initiatief van Marcel klaver wordt het muziekfestival 'Van Dorp tot Kust'georganiseerd. Het is een festival met veel verschillende soorten koren op meerdere podia langs de route van de schelpenvissers van Castricum aan Zee naar Bakkum. Dit wordt een tweejaarlijks terugkerend evenement. 
 
 Januari 2005
 
Het repertoire is in de loop der jaren geleidelijk veranderd. Er zijn steeds meer folksongs bijgekomen. Daarom wordt de naam van het koor gewijzigd in 'Kastrikums Shanty- en Folksongkoor De Skulpers'.
 
September 2006
 
De eerste CD wordt uitgebracht.
 
                                                   
 
Juli 2011 
De Skulpers winnen de eerste prijs als goeiste koor bij het Meezingfestival in Monninckendam.
 
 
 
28 November 2015
De Skulpers vieren hun 20-jarig bestaan. Marcel Klaver wordt benoemd tot erelid voor zijn jarenlange verdiensten als Dirigent voor het koor.
 
 
                                
 
8 April 2017
De Skulpers gaan vandaag een CD opnemen in een omgebouwde studio in het Kennemer Theater.