Achtste muziekfestival gezegend met een zeer zonnige zondag

 
Op Tweede Pinksterdag werd voor de negende keer in successie het korenfestival 'van Dorp tot Kust' gehouden. Alles liep perfect en ook het weer werkte geweldig mee. Vlak voor de opening verraste burgemeester Mans dirigent Marcel Klaver door hem te onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau
 
 


 
 
 
 
Het duurde even voordat de burgemeester de 9e editie van het festival mocht openen, maar daar waren ook feestelijke redenen voor. In de 1e plaats sprak de eerste burger dirigent Marcel Klaver toe. Hij memoreerde dat de geboren Ursemmer al ruim 20 jaar de leidende man is van het Shanty- en Folksongkoor en ook de bedenker van het tweejaarlijkse korenfestival. "Daarmee draagt het koor niet alleen bij aan de culturele agenda, ze houden zo ook de herinnering aan de schelpenvissers levend" ,aldus Mans. Ook roemde hij de tomeloze inzet van Klaver rond de vrijmarkt op Koningsdag in Bakkum, zijn rol als Piet tijdens het sinterklaasfeest en zijn activiteiten als vrijwilliger bij de voetbalclub FC Castricum. Dit alles leidde ertoe dat het Zijne Majesteit had behaagd om de enthousiaste Bakkummer te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
 
Schelpenvisserspleintje
Nadat het lintje onder groot applaus bij Klaver was opgespeld was het tijd voor een tweede festival. Dat was de presentatie van de nieuwe CD 'Skulpers @home', waarvan de burgervader het eerste exemplaar overhandigde aan Harry Beentjes, de oprichter van het koor in 1995. Hij reageerde daarop met de woorden: "Ik vind eigenlijk dat het pleintje waar we nu staan in 'Schelpenvisserspleintje' moet worden omgedoopt". Beentjes bood op zijn beurt Toon Mans de 'Skulperpenning aan, die de burgemeester direct verwisselde met zijn ambstketen.
Daarna was het echt tijd om te gaan zingen en barstte het festival op zes locaties los, waar 19 koren met verschillende genres om de 20 minuten het publiek uitstekend vermaakten. De zon bleef daarbij hoog aan de hemel staan zodat het op de terrassen prima vertoeven was. Ook de samenzang aan het einde van de dag leverde een harmonieuze bijdrage aan dit negende korenfestival, waarop zowel de Skulpers als de Castricumse bevolking weer met veel plezier kunnen terugkijken.
 
Tekst Hans Boot