Home

Shanty- en Folksongkoor De Skulpers is opgericht in 1995 in Bakkum.  De naam verwijst naar de vroegere schelpenvissers. Die verdienden nog tot midden vorige eeuw een karige boterham met het scheppen van schelpen op het strand van Bakkum. Dit ten behoeve van kalkwinning.     

De Skulpers bestaan uit een dirigent (Marcel Klaver), drie accordeonisten (Els Basjes, Mart Westenborg, Patrick Bekker) en ca 40 zangers (25 bassen en 15 tenoren). Geluidsversterking wordt verzorgd door Kees vd Himst. Iedereen doet mee op vrijwillige basis.

Het repertoire bestaat vooral uit shanty’s en folksongs. Daarnaast ook Nederlandstalige liedjes, waaronder het Skulperslied en Bakkum aan Zee.

De Skulpers treden gemiddeld ca. 15 keer per jaar op. Meestal in uiteenlopende lokaties in Noord Holland. De Skulpers organiseren ook evenementen, zoals de festivals  KDC en Van Dorp tot Kust, alsook de zogenoemde Vrienden Van-avonden.  De optredens worden in de regel druk bezocht. De sfeer is altijd gezellig.

De Skulpers repeteren drie keer per maand donderdagavond in de gymzaal van de Cuneraschool. Op de vierde donderdagavond worden voorbereidingen getroffen voor nieuw repertoire, optredens, etc.

Tijdens optredens zingen De Skulpers dikwijls het Skulperslied. Daarin wordt verwezen naar de geschiedens van de schelpenvissers in Bakkum. En naar de schulpstet waar de schelpen werden verzameld voor transport naar de kalkovens. Op het Schulpersplein in Bakkum is het standbeeld te zien van Toon. Dat staat symbool voor De Skulpers. Het is vernoemd naar Toon Lute, de laatste schelpenvisser. Het beeld is vervaardigd door Anja Jonker, op initiatief van De Skulpers. En onthuld op 27 augustus 2021. De Skulpers verzorgen regelmatig een optreden op het Schulpersplein.

De Skulpers zingen van oudsher Shanties. In de loop der jaren is het repertoire uitgebreid met folksongs. Verder worden popsongs en Nederlandstalige liedjes gezonden. Het repertoire is groot. Het bestaat in totaal uit 81 liedjes. Bij elk optreden wordt een selectie gemaakt. Daarbij wordt gelet op de aard van event en de smaak van het publiek. 

Het Skulperlied staat ook voor de stijl van De Skulpers. Het koor bestaat uit ca 40 mannen en één vrouw (accordeoniste Els Basjes). Alle activiteiten zijn in eigen beheer. Het is een gezellige club; er wordt veel gelachen en er staat altijd een pilsje onder handbereik.

De Skulpers zijn in 1995 opgericht door Harry Beentjes. Het eerste optreden in maart 1996 in een overvolle zaal in de Sporthal De Bloemen was een groot succes. Het koor bestond al snel uit zo’n 25 mannen. In 1997 werd Marcel Klaver dirigent. Marcel was op dat moment 30 jaar. Marcel bracht veel vitaliteit en humor in het koor.  Hij is een van de dragers van De Skulpers, zowel muzikaal als in de organisatie van events en in sfeer en stijl. Marcel Klaver is in 2015 benoemd tot erelid. In 2017 werd hij benoemd als Lid van de Orde van Oranje Nassau voor onder meer zijn inzet voor De Skulpers.

Na een jaar of vijf had het koor zo’n 40 zangers. Dat werd gezien als het optimum. Vervolgens werden in de loop der jaren activiteiten uitgebreid: het repertoire werd vergroot en verbreed, de aantal optredens nam toe,  er werd aan evenementen deelgenomen en ook werden evenementen georganiseerd. De kwaliteit werd steeds beter; De Skulpers wonnen prijzen bij shantyconcoursen. In 2011 werd de eerste CD uitgebracht; in 2017 de tweede CD.