Home

Shanty- en Folksongkoor De Skulpers is opgericht in 1995 in Bakkum.  De naam verwijst naar de vroegere schelpenvissers. Die verdienden nog tot midden vorige eeuw een karige boterham met het scheppen van schelpen op het strand van Bakkum. Dit ten behoeve van kalkwinning.     

De Skulpers bestaan uit een dirigent (Marcel Klaver), drie accordeonisten (Els Basjes, Mart Westenborg, Patrick Bekker) en ca 40 zangers (25 bassen en 15 tenoren). Geluidsversterking wordt verzorgd door Kees vd Himst.

Het repertoire bestaat vooral uit shanty’s en folksongs. Daarnaast ook Nederlandstalige liedjes, waaronder het Skulperslied en Bakkum aan Zee.

De Skulpers treden gemiddeld ca. 15 keer per jaar op. Meestal in uiteenlopende locaties in Noord Holland. De Skulpers organiseren ook evenementen, zoals de festivals  KDC en Van Dorp tot Kust, alsook de zogenoemde Vrienden Van-avonden.  De optredens worden in de regel druk bezocht. De sfeer is altijd gezellig.Afbeelding invoegen

De Skulpers repeteren drie keer per maand donderdagavond in de gymzaal van de Cuneraschool. Op de vierde donderdagavond worden voorbereidingen getroffen voor nieuw repertoire, optredens, etc.

Tijdens optredens zingen De Skulpers dikwijls het Skulperslied. Daarin wordt verwezen naar de geschiedens van de schelpenvissers in Bakkum. En naar de schulpstet waar de schelpen werden verzameld voor transport naar de kalkovens. Op het Schulpersplein in Bakkum is het standbeeld te zien van Toon. Dat staat symbool voor De Skulpers. Het is vernoemd naar Toon Lute, de laatste schelpenvisser. Het beeld is vervaardigd door Anja Jonker, op initiatief van De Skulpers. En onthuld op 27 augustus 2021. De Skulpers verzorgen regelmatig een optreden op het Schulpersplein.