Over ons

 

Tijdens optredens zingen De Skulpers dikwijls het Skulperslied. Daarin wordt verwezen naar deAfbeelding invoegen geschiedens van de schelpenvissers in Bakkum. En naar de schulpstet waar de schelpen werden verzameld voor transport naar de kalkovens. Daar werd kalk gewonnen uit de schelpen ten behoeve van de cementindustrie. Op het Schulpersplein in Bakkum is het standbeeld te zien van Toon. Dat staat symbool voor De Skulpers. Het is vernoemd naar Toon Lute, de laatste schelpenvisser. Het beeld is vervaardigd door Anja Jonker, op initiatief van De Skulpers. En onthuld op 27 augustus 2021. De Skulpers verzorgen regelmatig een optreden op het Schulpersplein.

De Skulpers zingen van oudsher Shanties. In de loop der jaren is het repertoire uitgebreid met folksongs. Verder worden popsongs en Nederlandstalige liedjes gezonden. Het repertoire is groot. Het bestaat in totaal uit ca 80 liedjes. Bij elk optreden wordt een selectie gemaakt. Daarbij wordt gelet op de aard van event en de smaak van het publiek. 

Het Skulperlied staat ook voor de stijl van De Skulpers. Het koor bestaat uit ca 40 mannen en één vrouw (accordeoniste Els Basjes). Alle activiteiten zijn in eigen beheer. Het is een gezellige club; er wordt veel gelachen en er staat altijd een pilsje onder handbereik.

Het eerste optreden van De Skulpers was in maart 1996; in een overvolle zaal in de Sporthal De Bloemen. Het koor bestond al snel uit zo’n 25 mannen. In 1997 werd Marcel Klaver dirigent. Marcel was op dat moment 30 jaar. Marcel bracht veel vitaliteit en humor in het koor.  Hij is een van de dragers van De Skulpers, zowel muzikaal als in de organisatie van events en in sfeer en stijl. Marcel Klaver is in 2015 benoemd tot erelid. In 2017 werd hij benoemd als Lid van de Orde van Oranje Nassau voor onder meer zijn inzet voor De Skulpers.

Na een jaar of vijf had het koor zo’n 40 zangers. Dat werd gezien als het optimum. Vervolgens werden in de loop der jaren activiteiten uitgebreid: het repertoire werd vergroot en verbreed, de aantal optredens nam toe; er werd aan evenementen deelgenomen en ook werden evenementen georganiseerd. De kwaliteit werd steeds beter; De Skulpers wonnen prijzen bij shantyconcoursen. In 2011 werd de eerste CD uitgebracht; in 2017 de tweede CD.

De Skulpers repeteren drie keer in de maand op donderdagavond van 20.00 tot 22.00uur een deel van het repertoire. De vaste locatie is een gymzaal in de Cuneraschool, vlakbij het Schulpersplein in Bakkum.  Als er een optreden in het verschiet ligt, wordt extra aandacht besteed aan de nummers die dan worden gezongen. De dirigent is hierin bepalend. Veel nummers hebben een voorzanger.

De aansturing en coördinatie van alle activiteiten is in handen van het bestuur. Dat bestaat uit 5 leden, te weten:

 Afbeelding invoegen

Cleem Kos, secretaris
Pieter Tolk, voorzitter (inmiddels afgetreden)
Marcel Klaver, dirigent
Arie Brandjes, PR en penningmeester
John Steeman, AC en inmiddels tevens voorzitter                                                                  (foto Henk Hommes)